Seslendirmede Tonlama ve Sesi Doğru Kullanma
Seslendirme, kullanıldığı alana göre farklı özelliklere sahip olması gereken bir alan. Bir reklam seslendirmesi yaparken sesinizi güçlü tonlarda kullanmanız gerekirken, bir film seslendirmesinde daha durağan bir ses kullanabilirsiniz. Bu tamamen çalışmanın gereği ve ilgili kurum, kişi veya markanın ihtiyacına göre belirlenir.
Türkiye’de seslendirme ilk kez 1932 yılında Bir Millet Uyanıyor filmi ile ilk yabancı film seslendirmesi ise 1933 yapımı Alman filmi Güneş Doğarken için yapılmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde reklamlar, filmler, belgeseller, konsol oyunları gibi birçok alana yayılan seslendirme, bu yolla farklı ihtiyaçları da karşılamaya devam ediyor.
Seslendirme sanatçıları, seslendirmesini yaptığı karakterin sesini, ifadesini, vurgu, tonlama ve varsa duygu seviyesini bilerek çalışmaya başlar. Seslendirme bu anlamda oyunculuk ile de birçok ortak noktaya sahiptir. Oyuncuların yaptığı hareketler, sesler, mimikler ve jestler; seslendirme sanatçılarının yalnızca sesleriyle vermesi gereken detaylardır.
Seslendirmeyi yapan kişi, sesini doğru kullandığı, doğru tonlama, vurgu ve telaffuz yaptığı için işini olması gerektiği gibi yapar. Bazı kelime veya hecelerin üzerinde diğerlerine oranla daha fazla baskı yaparak, vurgu yapmış olur örneğin. İnişli ve çıkışlı söyleyişlerle verilmek istenen mesajı en net şekilde vermiş olur. Ses tonunun incelip kalınlaşması ya da yükselip, alçalması da seslendirmenin tonlama yaptığını gösterir. Kelimelerin anlamına göre özelliklerinin değişmesini destekler nitelikte olan bu nüans farkı, dinleyicinin kulağına gelen sesin en doğru şekilde verilmesi içindir.
Tüm bu detayları doğru, doğal ve akıcı bir şekilde yapabilmek için öncelikle nefesimizi doğru kullanmamız gerekir. Bir seslendirme sanatçısı sesini doğru kullandığı oranda başarılı olur; fakat sesini doğru kullanmak için önce nefesine hakim olması, nefesini doğru kullanması gerekir. Alınan nefes, konuşurken verilen nefes, gürültüsüz, sakin ve düzenli olmalıdır. Bu nefes seslendirmeni rahatlatmalı, rahatsız etmemelidir.
Seslendirmede bir diğer önemli konu seslendirilen karakterin seslendirmenin kimliğine uygun olmasıdır. Seslendirme sanatçısı bu karakteri ne kadar iyi anlarsa, vurgu ve tonlaması da o kadar gerçekçi olur. Bu tonlama ve vurgu da elbette dinleyicinin kulağına geçecektir.
Bir seslendirme sanatçısı hangi seviyede, hangi tecrübede veya hangi mevkide olursa olsun; kendini geliştirmek birincil şartı olmalıdır. Öncelikle çok sayıda kitap okumalı, yüksek sesle ve aynı ritimde seslendirmeli ve mutlaka çok pratik yapmalıdır.
Yabancı dilde seslendirme dendiği zaman akla ilk gelen seslendirme ajanslarından bir tanesi olan Yabancı Dilde Seslendirme onlarca farklı dil seçeneği, yüzlerce profesyonel ve deneyimli seslendirmen, hızlı çözüm ve kaliteli iş ile isteklerinize tam anlamıyla cevap veriyor. Seslendirme hizmeti sürelerimiz ve uygun seslendirme fiyatları hakkında bilgi almak için tıklayın: Yabancı Dilde Seslendirme
Başka yazımızda görüşmek üzere.
yabancidildeseslendirme.com