Seslendirmede Nefes ve Diyaframın Önemi

Doğru nefes alıp verme ve diyaframı doğru kullanma, seslendirmede en önemli konuların başında gelir. Doğru bir duruşla destekleyeceğiniz nefesiniz, diyaframınızın da desteği ile sesinizi en doğru şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Ses sisteminiz doğru çalıştığı için de dinleyiciye giden ses çok daha amaca uygun olacaktır.

Bir seslendirme sanatçısı için en öncelikli konuların başında pratik yapmak gelir. Bu pratik hem okuma, hem seslendirme yapma, hem de nefes alma alanlarında düzenli olarak yapılması gereken pratiklerdendir.

Doğru bir nefes almak ve nefes egzersizleri yapmak için öncelikle akciğerlerin kapasitesini artırmaya ağırlık vermek gerekir. Akciğeriniz ne kadar güçlü olursa, nefesinizi kontrolünüz de bir o kadar rahat olur. Seslendirmeyi bir meslek olarak icra ediyorsanız akciğerlerinizi her gün düzenli aralıklarla çalıştırmalı, sesinizi mesleğiniz için kullanmıyorsanız bile düzenli ama seyrek aralıklarla da olsa ciğerlerinizin kapasitesini artılmalısınız. Akciğerlerinizi tamamen nefesinizle doldurmalı ve tekrar tüm nefesinizi dışarı vermelisiniz. Bu, akciğerlerinizin genişlemesi ve çok daha fazla nefes kapasitesine sahip olmasını sağlayacaktır.

Doğru nefes için diyaframın kullanımı da özellikle oyunculuk ve seslendirme alanlarında çalışan kişiler için hayati öneme sahiptir. Günlük olarak kullandığımız göğüs nefesi, göğüs kafesimizin nefes alma sırasında genişlemesi ve akciğerlerin yalnızca üst bölümün oksijen ile dolması demektir. Diyafram nefesi, uzanır pozisyonda iken, bir eliniz göğsünüz, diğer eliniz karnınızdayken, karnınıza olan elinizin göğsünüzde bulunan elinizden daha yükseğe çıkması demektir. Soluduğunuz tüm havanın akciğerlerinizin en derin bölgelerine dahi nüfuz ettiğini gösteren bu egzersiz, karın kaslarınızı hissetmeye odaklanmanızla gerçekleşir. Bu egzersizi her gün 3-4 kez 10’ar kez tekrarlamanız, vücudunuzun bunu bir alışkanlık olarak benimsemesi için ilk adımlardan biri olacaktır.

Seslendirmenin solunumunun daha rahat olması, seslendirme sırasında kendini daha iyi hissetmesi için yapılacak egzersizlerden biri de dudak egzersizidir. Bu hem seslendirme sanatçısının ısınmasını, hem de diyaframını doğru kullanmasını sağlayacaktır.

Sırtınızın düz olduğu bir pozisyonda rahatça oturun ve ağzınızı kapalı tutarak burnunuzdan hafif bir nefes alın. Bu nefesi dudağınızı ıslık çalar gibi bir pozisyona getirerek verin. Nefes verme sürenizi mutlaka nefes alma sürenizden en az iki kat uzun olacak şekilde tutun. Bu egzersiz başlarken sizi zorlayabilir; fakat daha kat edeceğiniz yola kendiniz dahî inanamayacaksınız.

Diğer yazımızda görüşmek üzere.

yabancidildeseslendirme.com

2020-06-09T11:29:37+00:00